Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre.

Camp Vildmark

Hitta på sidan

 • Många efterfrågar kunskap om hur man förbereder sig inför sitt lilla eller stora äventyr. Därför fortsätter förra årets succé - Camp Vildmark - med praktiska och teoretiska kurser inne på mässgolvet. Nytt för i år är att du även kan boka längre kunskapspass - Utbildning.

  Hur fungerar och reagerar kroppen vid en resa på hög höjd? Hur ska jag tänka och och vad behövs när olyckan är framme? Hur genomför jag HLR i friluftslivet? Tur tar jag jägarexamen? Hur kan jag försörja mig som äventyrare på heltid? Det finns ett antal olika frågeställningar och på Vildmarksmässan ger våra experter dig svaren!

  Välj mellan
  Teoretiska pass - 99 kr för 55 min
  Praktiska pass - 149 kr för 90 min 
  Utbildnings pass - 499 kr för 180 min

  Begränsat antal platser finns.

  Biljetter till Camp Vildmark köpes online. Biljettförsäljningen online stängs 30 min innan passets början. Eventuella resterande biljetter säljes i aktivitetskassan på plats i Camp Vildmark B06:41. Betalning i aktivitetskassan sker enbart med kort.

  Plats: I vår aktivitetsmonter Camp Vildmark, B06:44

  Obs! Entrébiljett köpes separat.

  Camp Vildmark arrangeras i samarbete med Swett.

  Swett 
   

 • Program fredag 10 mars

  Välj mellan våra tre olika pass: Teori, Praktik eller Utbildning.


  TEORI

  Friluftsliv special: Turplanering (erfaren)
  Tid:
  Fredag 13:30 - 14:25
  Längd: 55 min
  Med: Mikael Nyman
  Mikael Nyman är äventyrsguiden som har världens som arbetsplats.  Under detta pass lär du dig hur du planerar din egna tur med övernattning i svenska fjällen. Du kommer få matnyttig info om hur du går tillväga och vad som är viktigt att prioritera. Efter passet har du en bra checklista att gå efter. Passet vänder sig till dig som redan varit ute i friluftslivet tidigare på egen hand och nu vill ta dina turer till nästa nivå. Efter passet har du större kunskaper om hur du planerar din egna tur.

  Ur innehållet:
  • Ruttplanering. Hur planerar man sin rutt. Hur långt tar man sig per dag? Hur vet man vilken terräng det är?
  • Säkerhet, hur ska man tänka för att göra turen så säker som möjligt?
  • Checklista. Utrustning, sjukvård, mat m.m. Mycket ska planeras inför en tur, du får en bra checklista så att du kan prioritera din nästa tur.

  Riktar sig till: Dig som tidigare varit ute på dagsturer och nu vill ta steget att ge dig ut på en längre tur helt på egen hand. Även du som redan varit ute på egna längre turer men vill få en insikt i hur du bättre planerar har mycket att lära sig.
  Köp din biljett här »

  Sjukvård: Första Hjälpen-kit (nybörjare)
  Tid:
  Fredag 15:00 - 15:55
  Längd: 55 min
  Med: Dr Olivia Kiwanuka
  Olivia  är expeditionsläkare, specialutbildad inom vildmarksmedicin, bergsmedicin samt dykmedicin, och driver sedan 3 år tillbaka Adventure Medicine Sweden.

  Ur innehållet:
  • Prioriteringar. Vad ska prioriteras i utrustningen?
  • Omfattning. Hur mycket utrustning ska du ta med?

  Riktar sig till: Alla som ibland är utomhus och vill vara förberedda när olyckan är framme.
  Köp din biljett här »


  Försörj dig som äventyrare (erfaren)
  Tid:
  Fredag 16:30 - 17:25
  Längd: 55 min
  Med: Jonathan
  Jonathan är äventyraren som bland annat cyklat från Sverige till Tanzania, korsat Indien till fots och åkt på rullskidor över hela Australien. Hans äventyrande har blivit en livsstil och under detta pass ger han dig kunskap om hur du tar ditt egna äventyrande till en ny nivå, från hobby till livsstil!

  Ett urval av de insikter Jonathan förmedlar:
  • Gör ditt äventyr intressant för andra, vad krävs för att nå ut?
  • Sponsring. Hur gör du för att få företag intresserade att finansiera ditt drömäventyr?
  • Föreläsningar. Hur gör du för att föreläsa om dina äventyr på ett spännande sätt?

  Riktar sig till: Du som varit ute på ett längre äventyr eller planerar att ge dig ut – och nu vill få praktiska verktyg för att bli en äventyrare på heltid.
  Köp din biljett här »

   
  Hög höjd (nybörjare)
  Tid:
  Fredag 18:00 - 18:55
  Längd: 55 min
  Med: Dr Olivia Kiwanuka
  Olivia  är expeditionsläkare, specialutbildad inom vildmarksmedicin, bergsmedicin samt dykmedicin, och driver sedan 3 år tillbaka Adventure Medicine Sweden.

  Att bestiga höga berg är för många en fantastisk utmaning, man pressas till det yttersta både fysisk och mentalt. Men vad är det som faktiskt händer med kroppen på hög höjd? Varför blir man  andfådd? Blir alla tröttare? Vad händer med dem som måste avbryta pga höjdsjuka? Hjälper träning?  Under 60min kommer expeditionsläkaren Olivia Kiwanuka ta er upp till toppen – och ned igen, utifrån  -kroppens reaktioner på hög höjd.

  Riktar sig till: Dig som planerar en resa på höjder över 2500 meter och vill få en större insikt i hur kroppen reagerar och vad du kan göra för att må så bra som möjligt på höjd.
  Köp din biljett här »

   

  PRAKTIK


  Jägarexamen – Intro (för alla)
  Tid:Fredag 13:30 - 15:00
  Längd: 90 min
  Med: Jonas "Vildmark" Landolsi
  Bushcraftinstruktören Jonas ”Vildmark” Landolsi, med huvudbas på sin gård i Riddarhyttan, har sedan 2009 erbjudit kurser, rådgivning och föreläsningar rörande natur och skogsliv. På årets vildmarksmässa träffar du Jonas i Camp Vildmark där han föreläser och instruerar i ämnen som Bushcraft, Överlevnad och Jakt.

  Funderar du på att bli Jägare? Jonas Landolsi föreläser om hur viltvård bedrivs i Sverige i dag och hur du kan bli en del av den. Vi kommer att gå igenom vilka moment som ingår i Jägarexamen och vad du behöver tänka på under din väg mot att börja jaga.

  Riktar sig till
  : Alla som har ett intresse av att ta jägarexamen.
  Köp din biljett här »


  Bli expert på friluftsutrustning! (för alla)
  Tid:
  Fredag 15:30 - 17:00
  Längd: 90 min
  Med: Mikael Nyman
  Mikael Nyman är äventyrsguiden som är van vid att klä sig rätt i skilda klimat. I hans äventyrsbagage finns bland annat en långcykling till Sydafrika och Micke spenderar större delen av sitt liv på resande fot, på väg mot nya äventyr. Oavsett om det är Kilimanjaro, Kebnekaise eller Sörmlandsleden så är det viktigt att ha med sig rätt utrustning för att kunna njuta så mycket som möjligt – det är Mickes ledord.

  Under detta pass delar Micke med sig av sina erfarenheter. Hur klär man sig när man ska ut och på äventyr? Oavsett om du ska paddla, vandra eller klättra så ger detta utbildningspass dig en grund inom vad du ska tänka på när det gäller utrustning. Du lär dig de viktigaste detaljerna du bör tänka på vad gäller valet av sovsäck och ryggsäck. Med rätt och bra utrustning blir varje äventyr lite bättre, och mycket roligare!

  Micke delar också med sig av sina bästa utetips och goda råd inför din tur.

  Riktar sig till: Alla som spenderar tid utomhus och vill få en större kunskap i hur du med hjälp av utrustning får det både bekvämare och roligare.
  Köp din biljett här »
   

  HLR-utbildning i terräng (för alla)
  Tid:
  Fredag 17:25 - 18:55
  Längd: 90 min
  Med:Utbildare från First Aid Sweden

  First Aid Sweden är ett personligt företag med många års erfarenhet inom utbildning och första hjälpen. Företagets främsta verksamhetsgrenar är utbildning, första hjälpen-produkter och hjärtstartare. Samtliga som arbetar på First Aid Sweden är certifierade av Svenska Röda Korset och Svenska HLR-rådet.
   
  Bo Clevler är en av grundarna i First Aid Sweden och har arbetat inom första hjälpen och Röda Korset i många år. Bland annat har han utbildat Röda Korsets första hjälpen-grupper runtom i landet. Han är även huvudinstruktör.
   
  Robert Kisovec har lång erfarenhet inom dykning och räddning i vattnet. Han har även arbetat i säkerhetsbranschen med ingripande och säkerhet.

  Ur innehållet:
  •    När ska du sätta igång med HLR?
  •    HLR, prioriteringar – vad gör du först?
  •    Skillnad mellan HLR för barn och vuxna

  Riktar sig till:
  Alla som vill kunna hantera en situation där HLR är nödvändigt har nytta av detta pass. Oavsett om du gått HLR-utbildning tidigare eller inte kommer du lära dig att rädda liv.
  Köp din biljett här »
   


  UTBILDNING

  Första hjälpen i terräng: Undersökning L ABCDE (för alla)
  Tid:Fredag 12: 00 - 15:00
  Längd: 180 min
  Med: Dr Olivia Kiwanuka
  Olivia  är expeditionsläkare, specialutbildad inom vildmarksmedicin, bergsmedicin samt dykmedicin, och driver sedan 3 år tillbaka Adventure Medicine Sweden.
  Vad gör du initialt vid en olycksplats eller vid ett sjukdomsfall?

  Under detta pass får du lära dig det allmänt vedertagna systemet ”L ABCDE” som används för att systematiskt undersöka och påbörja första hjälpen innan professionell hjälp anländer. Det är ett enkelt ”kom ihåg” verktyg för hur du ska tänka, bedöma, prioritera och börja arbeta vid en olycka eller ett sjukdomsfall.   

  Ur innehållet:
  •    Vad är det första du ska göra när du anländer till en olycksplats?
  •    Vilka hot mot liv kan du snabbt hitta och hur åtgärdar du dom?
  •    Efter behandling – vilken information ger du till de du lyckas larma?

  Riktar sig till: Dig som vill få en större förståelse för hur du hanterar sjukdoms- och olycksfall utomhus. Oavsett om du har gått en kurs tidigare eller inte så kommer du ha stor behållning av innehållet.
  Köp din biljett här »


  Bushcraft Intro (för alla)
  Tid:
  Fredag 15:30 - 18:30
  Längd: 180 min
  Med: Jonas ”Vildmark” Landolsi
  Bushcraftinstruktören Jonas ”Vildmark” Landolsi, med huvudbas på sin gård i Riddarhyttan, har sedan 2009 erbjudit kurser, rådgivning och föreläsningar rörande natur och skogsliv. På årets Vildmarksmässa träffar du Jonas i Camp Vildmark där han föreläser och instruerar i ämnen som Bushcraft, Överlevnad och Jakt.

  Bushcraft är ett brett och spännande ämne innehållande olika aspekter av skogsliv. En del av Bushcraft är dina eggverktyg (kniv, såg, yxa) och hur du kan använda dessa i din fältmässiga slöjd. Jonas Landolsi går igenom grunderna i bushcraftslöjdens verktyg och säker hantering av dessa. Därefter får du chans att tälja något eget. Kanske en slev, smörkniv eller stekspade att använda runt lägerelden i vår?

  Riktar sig till: Alla som har ett intresse av att lära sig mer om bushcraft.
  Köp din biljett här »

 • Program lördag 11 mars

  Välj mellan våra tre olika pass: Teori, Praktik eller Utbildning.


  TEORI


  Överlevnad – Grund
  Tid:
  Lördag 10:15 - 11:10
  Längd: 55 min
  Med: Jonas "Vildmark" Landolsi
  Bushcraftinstruktören Jonas ”Vildmark” Landolsi, med huvudbas på sin gård i Riddarhyttan, har sedan 2009 erbjudit kurser, rådgivning och föreläsningar rörande natur och skogsliv. På årets vildmarksmässa träffar du Jonas i Camp Vildmark där han föreläser och instruerar i ämnen som Bushcraft, Överlevnad och Jakt. Överlevnad handlar till stor del om psykologi, hur du som person tacklar motgångar rent mentalt. En annan del är fysik, hur din kropp reagerar under extrema påfrestningar. Jonas Landolsi föreläser om grunderna till hur du kan öka dina chanser att klara en extrem överlevnadssituation i skogsmiljö.

  Riktar sig till:  Alla med ett intresse av att lära sig mer om överlevnad.
  Köp din biljett här »


  Överlevnad – Fortsättning
  Tid:
  Lördag 11:15 - 12:10
  Längd: 55 min
  Med: Jonas "Vildmark" Landolsi
  Bushcraftinstruktören Jonas ”Vildmark” Landolsi, med huvudbas på sin gård i Riddarhyttan, har sedan 2009 erbjudit kurser, rådgivning och föreläsningar rörande natur och skogsliv. På årets vildmarksmässa träffar du Jonas i Camp Vildmark där han föreläser och instruerar i ämnen som Bushcraft, Överlevnad och Jakt.
  Dina taktiska val, i en extrem överlevnadssituation i skogsmiljö, är avgörande för hur dina chanser att klara dig på ett bra sätt ökar. Jonas Landolsi föreläser om ämnen som säkerhet, planering, signalering och navigering.

  Riktar sig till: Dig som gått grundkursen alternativt sedan tidigare har viss erfarenhet av överlevnad.  
  Köp din biljett här »


  Försörj dig som äventyrare (erfaren)
  Tid:
  Lördag 12:30 - 13:25
  Längd: 55 min
  Med: Jonathan
  Jonathan är äventyraren som bland annat cyklat från Sverige till Tanzania, korsat Indien till fots och åkt på rullskidor över hela Australien. Hans äventyrande har blivit en livsstil och under detta pass ger han dig kunskap om hur du tar ditt egna äventyrande till en ny nivå, från hobby till livsstil!

  Ett urval av de insikter Jonathan förmedlar:
  • Gör ditt äventyr intressant för andra, vad krävs för att nå ut?
  • Sponsring. Hur gör du för att få företag intresserade att finansiera ditt drömäventyr?
  • Föreläsningar. Hur gör du för att föreläsa om dina äventyr på ett spännande sätt?

  Riktar sig till: Du som varit ute på ett längre äventyr eller planerar att ge dig ut – och nu vill få praktiska verktyg för att bli en äventyrare på heltid.
  Köp din biljett här »


  Hög höjd (nybörjare)
  Tid:
  Lördag 14:00 - 14:55
  Längd: 55 min
  Med: Dr Olivia Kiwanuka
  Olivia  är expeditionsläkare, specialutbildad inom vildmarksmedicin, bergsmedicin samt dykmedicin, och driver sedan 3 år tillbaka Adventure Medicine Sweden.

  Att bestiga höga berg är för många en fantastisk utmaning, man pressas till det yttersta både fysisk och mentalt. Men vad är det som faktiskt händer med kroppen på hög höjd? Varför blir man  andfådd? Blir alla tröttare? Vad händer med dem som måste avbryta pga höjdsjuka? Hjälper träning?  Under 60min kommer expeditionsläkaren Olivia Kiwanuka ta er upp till toppen – och ned igen, utifrån  -kroppens reaktioner på hög höjd.

  Riktar sig till: Dig som planerar en resa på höjder över 2500 meter och vill få en större insikt i hur kroppen reagerar och vad du kan göra för att må så bra som möjligt på höjd.
  Köp din biljett här »


  Friluftsliv special: Turplanering (erfaren)
  Tid:
  Lördag 15:30 - 16:25
  Längd: 55 min
  Med: Mikael Nyman
  Mikael Nyman är äventyrsguiden som har världens som arbetsplats.  Under detta pass lär du dig hur du planerar din egna tur med övernattning i svenska fjällen. Du kommer få matnyttig info om hur du går tillväga och vad som är viktigt att prioritera. Efter passet har du en bra checklista att gå efter. Passet vänder sig till dig som redan varit ute i friluftslivet tidigare på egen hand och nu vill ta dina turer till nästa nivå. Efter passet har du större kunskaper om hur du planerar din egna tur.

  Ur innehållet:
  • Ruttplanering. Hur planerar man sin rutt. Hur långt tar man sig per dag? Hur vet man vilken terräng det är?
  • Säkerhet, hur ska man tänka för att göra turen så säker som möjligt?
  • Checklista. Utrustning, sjukvård, mat m.m. Mycket ska planeras inför en tur, du får en bra checklista så att du kan prioritera din nästa tur.

  Riktar sig till: Dig som tidigare varit ute på dagsturer och nu vill ta steget att ge dig ut på en längre tur helt på egen hand. Även du som redan varit ute på egna längre turer men vill få en insikt i hur du bättre planerar har mycket att lära sig.
  Köp din biljett här »

  Sjukvård: Första Hjälpen-kit (nybörjare)
  Tid:
  Lördag 17:00 - 17:55
  Längd: 55 min
  Med: Dr Olivia Kiwanuka
  Olivia  är expeditionsläkare, specialutbildad inom vildmarksmedicin, bergsmedicin samt dykmedicin, och driver sedan 3 år tillbaka Adventure Medicine Sweden.

  Ur innehållet:
  • Prioriteringar. Vad ska prioriteras i utrustningen?
  • Omfattning. Hur mycket utrustning ska du ta med?

  Riktar sig till: Alla som ibland är utomhus och vill vara förberedda när olyckan är framme.
  Köp din biljett här »  PRAKTIK  Bli expert på friluftsutrustning!  (för alla)
  Tid:
  Lördag 10:30 - 12:00
  Längd:
  90 min
  Med:
  Mikael Nyman
  Mikael Nyman är äventyrsguiden som är van vid att klä sig rätt i skilda klimat. I hans äventyrsbagage finns bland annat en långcykling till Sydafrika och Micke spenderar större delen av sitt liv på resande fot, på väg mot nya äventyr. Oavsett om det är Kilimanjaro, Kebnekaise eller Sörmlandsleden så är det viktigt att ha med sig rätt utrustning för att kunna njuta så mycket som möjligt – det är Mickes ledord.

  Under detta pass delar Micke med sig av sina erfarenheter. Hur klär man sig när man ska ut och på äventyr? Oavsett om du ska paddla, vandra eller klättra så ger detta utbildningspass dig en grund inom vad du ska tänka på när det gäller utrustning. Du lär dig de viktigaste detaljerna du bör tänka på vad gäller valet av sovsäck och ryggsäck. Med rätt och bra utrustning blir varje äventyr lite bättre, och mycket roligare!

  Micke delar också med sig av sina bästa utetips och goda råd inför din tur.

  Riktar sig till: Alla som spenderar tid utomhus och vill få en större kunskap i hur du med hjälp av utrustning får det både bekvämare och roligare.
  Köp din biljett här »


  Jägarexamen – Intro (för alla)
  Tid:
  Lördag 13:00 - 14:30
  Längd: 90 min
  Med: Jonas "Vildmark" Landolsi
  Bushcraftinstruktören Jonas ”Vildmark” Landolsi, med huvudbas på sin gård i Riddarhyttan, har sedan 2009 erbjudit kurser, rådgivning och föreläsningar rörande natur och skogsliv. På årets vildmarksmässa träffar du Jonas i Camp Vildmark där han föreläser och instruerar i ämnen som Bushcraft, Överlevnad och Jakt.

  Funderar du på att bli Jägare? Jonas Landolsi föreläser om hur viltvård bedrivs i Sverige i dag och hur du kan bli en del av den. Vi kommer att gå igenom vilka moment som ingår i Jägarexamen och vad du behöver tänka på under din väg mot att börja jaga.

  Riktar sig till: Alla som har ett intresse av att ta jägarexamen.


  HLR-utbildning i terräng (för alla)
  Tid:
  Lördag 15:30 - 17:00
  Längd: 90 min
  Med:Utbildare från First Aid Sweden

  First Aid Sweden är ett personligt företag med många års erfarenhet inom utbildning och första hjälpen. Företagets främsta verksamhetsgrenar är utbildning, första hjälpen-produkter och hjärtstartare. Samtliga som arbetar på First Aid Sweden är certifierade av Svenska Röda Korset och Svenska HLR-rådet.
   
  Bo Clevler är en av grundarna i First Aid Sweden och har arbetat inom första hjälpen och Röda Korset i många år. Bland annat har han utbildat Röda Korsets första hjälpen-grupper runtom i landet. Han är även huvudinstruktör.
   
  Robert Kisovec har lång erfarenhet inom dykning och räddning i vattnet. Han har även arbetat i säkerhetsbranschen med ingripande och säkerhet.

  Att utföra hjärt och lungräddning i terrängen skiljer sig avsevärt från hanteringen i stadsmiljö. Många gånger är du långt ifrån hjälp, förutsättningarna och resurserna är annorlunda. Under detta pass lär du dig hur du genomför effektiv HLR i friluftslivet.

  Ur innehållet:
  •    När ska du sätta igång med HLR?
  •    HLR, prioriteringar – vad gör du först?
  •    Skillnad mellan HLR för barn och vuxna

  Riktar sig till:
  Alla som vill kunna hantera en situation där HLR är nödvändigt har nytta av detta pass. Oavsett om du gått HLR-utbildning tidigare eller inte kommer du lära dig att rädda liv.
  Köp din biljett här »
   


  UTBILDNING

  Första hjälpen i terräng: Undersökning L ABCDE (för alla)
  Tid: Lördag 10:30 - 13:30
  Längd: 180 min
  Med: Dr Olivia Kiwanuka
  Olivia  är expeditionsläkare, specialutbildad inom vildmarksmedicin, bergsmedicin samt dykmedicin, och driver sedan 3 år tillbaka Adventure Medicine Sweden.

  Vad gör du initialt vid en olycksplats eller vid ett sjukdomsfall?
  Under detta pass får du lära dig det allmänt vedertagna systemet ”L ABCDE” som används för att systematiskt undersöka och påbörja första hjälpen innan professionell hjälp anländer. Det är ett enkelt ”kom ihåg” verktyg för hur du ska tänka, bedöma, prioritera och börja arbeta vid en olycka eller ett sjukdomsfall.   

  Ur innehållet:
  •    Vad är det första du ska göra när du anländer till en olycksplats?
  •    Vilka hot mot liv kan du snabbt hitta och hur åtgärdar du dom?
  •    Efter behandling – vilken information ger du till de du lyckas larma?

  Riktar sig till: Dig som vill få en större förståelse för hur du hanterar sjukdoms- och olycksfall utomhus. Oavsett om du har gått en kurs tidigare eller inte så kommer du ha stor behållning av innehållet.
  Köp din biljett här »


  Bushcraft Intro (för alla)
  Tid:
  Lördag 15:00 - 18:00
  Längd: 180 min
  Med: Jonas ”Vildmark” Landolsi
  Bushcraftinstruktören Jonas ”Vildmark” Landolsi, med huvudbas på sin gård i Riddarhyttan, har sedan 2009 erbjudit kurser, rådgivning och föreläsningar rörande natur och skogsliv. På årets Vildmarksmässa träffar du Jonas i Camp Vildmark där han föreläser och instruerar i ämnen som Bushcraft, Överlevnad och Jakt.

  Bushcraft är ett brett och spännande ämne innehållande olika aspekter av skogsliv. En del av Bushcraft är dina eggverktyg (kniv, såg, yxa) och hur du kan använda dessa i din fältmässiga slöjd. Jonas Landolsi går igenom grunderna i bushcraftslöjdens verktyg och säker hantering av dessa. Därefter får du chans att tälja något eget. Kanske en slev, smörkniv eller stekspade att använda runt lägerelden i vår?

  Riktar sig till: Alla som har ett intresse av att lära sig mer om bushcraft.
  Köp din biljett här »

 • Program söndag 12 mars

  Välj mellan våra tre olika pass: Teori, Praktik eller Utbildning.


  TEORI

  Intro till torkad mat (nybörjare)
  Tid: Söndag 10:30 - 11:30
  Längd: 60 min
  Med: Eric Tornblad
  Eric Tornblad är friluftsentusiast, författare och matälskare som vill äta gott när han är ute. Han gav ut boken ”Torka mat” (2012) samt ”Fjällmat” (2014). Eric kommer att inspirera dig till godare friluftsmat genom att lära dig hur du kan torka maten själv. Han kommer även att dela med sig av sina bästa tips för att tillaga den torkade maten på friluftskök.
  Eric driver även sajten www.friluftsmeny.se där du hittar ett stort sortiment av friluftsmat och utrustning för att torka mat.

  Ur innehållet:
  - Hur gör du för att torka “riktig mat” själv hemma i din ugn?
  - Vilka maträtter och råvaror lämpar sig för torkning?

  Riktar sig till:
  - Hur gör du för att snabbt komma igång och torka din egna mat?Alla som vill få sig en inspirationskick kring hur man får både bättre, nyttigare och godare mat i friluftslivet. Oavsett om du har din första tur framför dig eller om du är erfaren utemänniska kommer Eric inspirera dig till nästa nivå i ditt ätande utomhus!
  Köp din biljett här »


  Överlevnad – Grund
  Tid:
  Söndag 12:00 - 12:55
  Längd: 55 min
  Med: Jonas " Vildmark" Landolsi
  Bushcraftinstruktören Jonas ”Vildmark” Landolsi, med huvudbas på sin gård i Riddarhyttan, har sedan 2009 erbjudit kurser, rådgivning och föreläsningar rörande natur och skogsliv. På årets vildmarksmässa träffar du Jonas i Camp Vildmark där han föreläser och instruerar i ämnen som Bushcraft, Överlevnad och Jakt. Överlevnad handlar till stor del om psykologi, hur du som person tacklar motgångar rent mentalt. En annan del är fysik, hur din kropp reagerar under extrema påfrestningar. Jonas Landolsi föreläser om grunderna till hur du kan öka dina chanser att klara en extrem överlevnadssituation i skogsmiljö.

  Riktar sig till:  Alla med ett intresse av att lära sig mer om överlevnad.
  Köp din biljett här »


  Hög höjd (nybörjare)
  Tid:
  Söndag 13:30 - 14:25
  Längd:
  55 min
  Med:
  Dr Olivia Kiwanuka
  Olivia  är expeditionsläkare, specialutbildad inom vildmarksmedicin, bergsmedicin samt dykmedicin, och driver sedan 3 år tillbaka Adventure Medicine Sweden.

  Att bestiga höga berg är för många en fantastisk utmaning, man pressas till det yttersta både fysisk och mentalt. Men vad är det som faktiskt händer med kroppen på hög höjd? Varför blir man  andfådd? Blir alla tröttare? Vad händer med dem som måste avbryta pga höjdsjuka? Hjälper träning?  Under 60min kommer expeditionsläkaren Olivia Kiwanuka ta er upp till toppen – och ned igen, utifrån  -kroppens reaktioner på hög höjd.

  Riktar sig till:
  Dig som planerar en resa på höjder över 2500 meter och vill få en större insikt i hur kroppen reagerar och vad du kan göra för att må så bra som möjligt på höjd.
  Köp din biljett här »

  Försörj dig som äventyrare (erfaren)
  Tid:
  Söndag 15:00 - 15:55
  Längd
  :
  55 min
  Med:
  Jonathan Ljungqvist
  Jonathan Ljungqvist är äventyraren som bland annat cyklat från Sverige till Tanzania, korsat Indien till fots och åkt på rullskidor över hela Australien. Hans äventyrande har blivit en livsstil och under detta pass ger han dig kunskap om hur du tar ditt egna äventyrande till en ny nivå, från hobby till livsstil!

  Ett urval av de insikter Jonathan förmedlar:
  • Gör ditt äventyr intressant för andra, vad krävs för att nå ut?
  • Sponsring. Hur gör du för att få företag intresserade att finansiera ditt drömäventyr?
  • Föreläsningar. Hur gör du för att föreläsa om dina äventyr på ett spännande sätt?

  Riktar sig till: Du som varit ute på ett längre äventyr eller planerar att ge dig ut – och nu vill få praktiska verktyg för att bli en äventyrare på heltid.
  Köp din biljett här »


  Sjukvård: Första Hjälpen-kit (nybörjare)
  Tid:
  Söndag 16:30 - 17:25
  Längd: 55 min
  Med: Dr Olivia Kiwanuka
  Olivia  är expeditionsläkare, specialutbildad inom vildmarksmedicin, bergsmedicin samt dykmedicin, och driver sedan 3 år tillbaka Adventure Medicine Sweden.

  Ur innehållet:
  • Prioriteringar. Vad ska prioriteras i utrustningen?
  • Omfattning. Hur mycket utrustning ska du ta med?

  Riktar sig till: Alla som ibland är utomhus och vill vara förberedda när olyckan är framme.
  Köp din biljett här »

   

  PRAKTIK


  Jägarexamen – Intro (för alla)
  Tid:
  Söndag 10:30 - 12:00
  Längd: 90 min
  Med: Jonas ”Vildmark” Landolsi

  Bushcraftinstruktören Jonas ”Vildmark” Landolsi, med huvudbas på sin gård i Riddarhyttan, har sedan 2009 erbjudit kurser, rådgivning och föreläsningar rörande natur och skogsliv. På årets vildmarksmässa träffar du Jonas i Camp Vildmark där han föreläser och instruerar i ämnen som Bushcraft, Överlevnad och Jakt.

  Funderar du på att bli Jägare? Jonas Landolsi föreläser om hur viltvård bedrivs i Sverige i dag och hur du kan bli en del av den. Vi kommer att gå igenom vilka moment som ingår i Jägarexamen och vad du behöver tänka på under din väg mot att börja jaga.

  Riktar sig till
  : Alla som har ett intresse av att ta jägarexamen.
  Köp din biljett här »  Bli expert på friluftsutrustning!  (för alla)
  Tid:
  Söndag 13:00 - 14:30
  Längd: 90 min
  Med: Mikael Nyman
  Mikael Nyman är äventyrsguiden som är van vid att klä sig rätt i skilda klimat. I hans äventyrsbagage finns bland annat en långcykling till Sydafrika och Micke spenderar större delen av sitt liv på resande fot, på väg mot nya äventyr. Oavsett om det är Kilimanjaro, Kebnekaise eller Sörmlandsleden så är det viktigt att ha med sig rätt utrustning för att kunna njuta så mycket som möjligt – det är Mickes ledord.

  Under detta pass delar Micke med sig av sina erfarenheter. Hur klär man sig när man ska ut och på äventyr? Oavsett om du ska paddla, vandra eller klättra så ger detta utbildningspass dig en grund inom vad du ska tänka på när det gäller utrustning. Du lär dig de viktigaste detaljerna du bör tänka på vad gäller valet av sovsäck och ryggsäck. Med rätt och bra utrustning blir varje äventyr lite bättre, och mycket roligare!
  Micke delar också med sig av sina bästa utetips och goda råd inför din tur.

  Riktar sig till: Alla som spenderar tid utomhus och vill få en större kunskap i hur du med hjälp av utrustning får det både bekvämare och roligare.
  Köp din biljett här »
   

  HLR-utbildning i terräng (för alla)
  Tid:
  Söndag 15:00 - 16:30
  Längd: 90 min
  Med:Utbiildare från First Aid Sweden

  First Aid Sweden är ett personligt företag med många års erfarenhet inom utbildning och första hjälpen. Företagets främsta verksamhetsgrenar är utbildning, första hjälpen-produkter och hjärtstartare. Samtliga som arbetar på First Aid Sweden är certifierade av Svenska Röda Korset och Svenska HLR-rådet.
   
  Bo Clevler är en av grundarna i First Aid Sweden och har arbetat inom första hjälpen och Röda Korset i många år. Bland annat har han utbildat Röda Korsets första hjälpen-grupper runtom i landet. Han är även huvudinstruktör.
   
  Robert Kisovec har lång erfarenhet inom dykning och räddning i vattnet. Han har även arbetat i säkerhetsbranschen med ingripande och säkerhet.

  Att utföra hjärt och lungräddning i terrängen skiljer sig avsevärt från hanteringen i stadsmiljö. Många gånger är du långt ifrån hjälp, förutsättningarna och resurserna är annorlunda. Under detta pass lär du dig hur du genomför effektiv HLR i friluftslivet.

  Ur innehållet:
  •    När ska du sätta igång med HLR?
  •    HLR, prioriteringar – vad gör du först?
  •    Skillnad mellan HLR för barn och vuxna

  Riktar sig till:
  Alla som vill kunna hantera en situation där HLR är nödvändigt har nytta av detta pass. Oavsett om du gått HLR-utbildning tidigare eller inte kommer du lära dig att rädda liv.
  Köp din biljett här »
   


  UTBILDNING

  Första hjälpen i terräng: Undersökning L ABCDE (för alla)
  Tid: Söndag 10:30 - 13:30
  Längd: 180 min
  Med: Dr Olivia Kiwanuka
  Olivia  är expeditionsläkare, specialutbildad inom vildmarksmedicin, bergsmedicin samt dykmedicin, och driver sedan 3 år tillbaka Adventure Medicine Sweden.

  Vad gör du initialt vid en olycksplats eller vid ett sjukdomsfall?
  Under detta pass får du lära dig det allmänt vedertagna systemet ”L ABCDE” som används för att systematiskt undersöka och påbörja första hjälpen innan professionell hjälp anländer. Det är ett enkelt ”kom ihåg” verktyg för hur du ska tänka, bedöma, prioritera och börja arbeta vid en olycka eller ett sjukdomsfall.   

  Ur innehållet:
  •    Vad är det första du ska göra när du anländer till en olycksplats?
  •    Vilka hot mot liv kan du snabbt hitta och hur åtgärdar du dom?
  •    Efter behandling – vilken information ger du till de du lyckas larma?

  Riktar sig till: Dig som vill få en större förståelse för hur du hanterar sjukdoms- och olycksfall utomhus. Oavsett om du har gått en kurs tidigare eller inte så kommer du ha stor behållning av innehållet.
  Köp din biljett här »


  Bushcraft Intro (för alla)
  Tid:
  Söndag 14:00 - 17:00
  Längd: 180 min
  Med: Jonas ”Vildmark” Landolsi
  Bushcraftinstruktören Jonas ”Vildmark” Landolsi, med huvudbas på sin gård i Riddarhyttan, har sedan 2009 erbjudit kurser, rådgivning och föreläsningar rörande natur och skogsliv. På årets Vildmarksmässa träffar du Jonas i Camp Vildmark där han föreläser och instruerar i ämnen som Bushcraft, Överlevnad och Jakt.

  Bushcraft är ett brett och spännande ämne innehållande olika aspekter av skogsliv. En del av Bushcraft är dina eggverktyg (kniv, såg, yxa) och hur du kan använda dessa i din fältmässiga slöjd. Jonas Landolsi går igenom grunderna i bushcraftslöjdens verktyg och säker hantering av dessa. Därefter får du chans att tälja något eget. Kanske en slev, smörkniv eller stekspade att använda runt lägerelden i vår?

  Riktar sig till: Alla som har ett intresse av att lära sig mer om bushcraft.
  Köp din biljett här »