Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre.

Foto & Filmskolan

Hitta på sidan

 • Om Foto & Filmskolan

  Inspireras och utvecklas på Foto & Filmskolan!

  Skulle du också vilja kunna ta de där fantastiska natur- och äventyrsbilderna som finns i reklam och på fotoutställningar? Kom till Vildmarksmässans Foto & Filmskola och lär dig av våra expertfotografer. Under mässdagarna håller fotograferna löpande föredrag och ger handfasta tips på hur du blir en bättre fotograf.

  I ett avgränsat område i mässhallen har vi Vildmarksmässans egen Foto & Filmskola med fotoutställning och en egen scen. Där kan du ta del av våra expertfotografer som berättar om sina bilder och ger dig möjlighet att utvecklas som fotograf. Det kommer att vara allt ifrån att komma igång att fota med en systemkamera till att ta befälet över kameran och lämna de automatiska inställningarna. Du kan också låta dig inspireras av en hel fotovägg med utvalda naturbilder från elva naturfotografer.

 • Filip Cederholm

  Filip Cederholm är en reklam- och artistfotograf som har fotograferat Sveriges kändiselit och kampanjer till Red Bull, Ernst & Young, TV4 m.fl. men en dag ifrågasatte han sitt skapande och började fundera på hur han kunde använda sin kreativitet till att skapa positiv förändring i världen.

  Tanken ledde till att han kom på idén på att fotografera världens första alfabet med tusentals barn, en bokstav per land, med ca 500 barn i varje bokstav. Bokstäverna säljs som fotokonst och 100% av pengarna går till välgörenhet där målet är att samla in 10 miljoner till olika välgörenhets organisationer runt om i världen innan december 2018. Projektet heter ABC Charity och Filip driver projektet tillsammans med sin partner Ashley Cooper, för mer info vänligen besök www.abccharity.org

  Filip deltog under 2015 som fotograf i expeditionen ”Not a walk in the park”, en marsch genom Serengeti mot tjuvjakt. Fotografierna Filip tog på den 400 kilometer långa vandringen genom Serengetis vildmark säljs i expeditionens namn till förmån för djuren i Serengeti.

 • Patric Norlin

  Hej jag heter Patric Norlin och bor i Skutskär. Jag började fotografera när jag var 12 år i samband med en fotokurs i skolan. Efter det sparade ihop till min första systemkamera, en Konica autoreflex TC och ett 135 mm teleobjektiv för motocross fotografering. Numera fotograferar jag mest landskap och natur. Jag anordnar fotoresor med inriktning mot landskap och natur till bland annat Island och Lofoten. Besök gärna  http://www.norlinfoto.se/

  Jag tar även flygfoton och filmar från luften med hjälp av radiostyrda multirotorhelikoptrar som gör att jag har kommer åt att ta bilder och filmer som inte är möjliga att ta med hjälp av en traditionell helikopter eller ett flygplan. Med hjälp av en trådlös videolänk kan jag på marken se vad kameran ser i luften.

 • Thomas Atterdal

  Vilda djur, fåglar och natur är favoritmotiven för naturfotograf Thomas Atterdal.

  Andra intressen jag har är att vistas i naturen och att resa vilket passar bra ihop med fotograferandet. När jag reser blir det gärna till områden där det är riktig vildmark.

  Jag har under flera år arbetat tillsammans med Världsnaturfonden WWF och Henrik Waldenström i projekt som rör Kungliga nationalstadsparken – som är en fantastisk oas med ett rikt djur och fågelliv – mitt i Stockholm!

  Jag har ställt ut med Skärgårdsfotograferna på Allt för sjön, på Fotomässan och på Vildmarksmässan på Stockholmsmässan. På Vildmarksmässan har jag bl.a. gjort en utställning tillsammans med Världsnaturfonden WWF.

  Jag är med som guide på de resor Focus on Wildlife (www.focusonwildlife.se) arrangerar.

  Vi reser i grupp och fotograferar vilda vargar, björnar och järvar i Finland, kungsörn från gömsle och havsörn från båt i Norge, jaguar och lejontamariner i Brasilien och fantastiska fåglar i orörd regnskog i Costa Rica. Fokus är på att deltagarna ska få sina egna drömbilder med sig hem!

  Resorna är baserade på tre saker, att deltagarna får en naturupplevelse i absolut världsklass, fotograferingsmöjligheter i absolut världsklass och blir bättre naturfotografer med sin egen utrustning. Det är workshops varje dag och dessutom individuell handledning.

   ”Att få möta och fotografera vilda djur och fåglar är något mycket speciellt. Känslan när en vild björn kommer lufsande ut ur skogen eller när vargarna ylar i närheten av gömslet är något man aldrig glömmer.”

  Jag tycker om fotografier som berör och som förmedlar en närhet och/eller ett speciellt ögonblick.

  Är du intresserad av att följa med på någon fotoresa och lära dig er om att fotografera vilda djur och fåglar – läs mer på www.focusonwildlife.se och hör gärna av dig!

 • Stefan Quinth

  Naturfilmare, producent och ägare av Camera Q, Stefan Quinth har arbetat med djur/natur och kultur sedan 1976. Sjutton år gammal sålde han sin första film till SVT. Efter ett års regikurs i bl.a. Stockholm började han arbeta med TV-legendaren Nils Dahlbeck. 1978 reste Stefan Quinth till USA på uppdrag som skribent. Sedan dess har han varit verksam i mer än 50 länder och producerat en lång rad filmer som köpts in av TV-stationer världen över.
  Under början och mitten av 80-talet arbetade Stefan med spelfilm för två olika filmbolag i Los Angeles, Kalifornien. Men från slutet av 1986 tog den egna produktionen med Camera Q överhanden. Camera Q har producerat en lång rad dokumentärfilmer som berättar om originella människor och annorlunda kulturer men djur och natur har blivit en allt tyngre del av Camera Q:s produktion.

  Vår mission är att producera film som sprider kunskap, informerar och underhåller och som lämnar tittaren med en känsla av hopp och förtröstan på framtiden.

  Här är ett citat från en filmrecension ur tidningen Arbetet:
  "Den duktige naturfilmaren (Stefan Quinth) lät aldrig nyfikenheten slå över i spekulation. Allting gjordes med respekt för djurens integritet. Här har legendaren Jan Lindblad fått en värdig arvtagare."
  - Mikael Frohm, Arbetet

  CameraQ »

 • Fotografernas scenprogram

  Se vårt kompletta scenprogram här »

  Fredag 10 mars                        
                              
  11:15        Fotografera Djur och fåglar - Thomas Atterdal
                              
  12:00        Kom igång med kameran - Patric Norlin
                              
  13:00        Fotografera Äventyr - Filip Cederholm
                              
  14:00        Att skapa en naturfilm - Stefan Quinth
                              
  15:00        Fotografera Djur och fåglar - Thomas Atterdal
                              
  16:00        Fotografera Landskap - Patric Norlin
                              
  17:00        Äventyr i naturfilmarens värld - Stefan Quinth
                              
  18:00        Fotografera Djur och fåglar - Thomas Atterdal
                              
  19:00        Kom igång med kameran - Patric Norlin
                              
                              
                              
  Lördag 11 mars                        
                              
  10:15        Fotografera Djur och fåglar - Thomas Atterdal
                              
  11:00        Att skapa en naturfilm - Stefan Quinth
                              
  12:00        Kom igång med kameran - Patric Norlin
                              
  13:00        Fotografera Äventyr - Filip Cederholm
                              
  14:00        Fotografera Djur och fåglar - Thomas Atterdal
                              
  15:00        Äventyr i naturfilmarens värld - Stefan Quinth
                              
  16:00        Fotografera Landskap - Patric Norlin
                              
  17:00        Fotografera Djur och fåglar - Thomas Atterdal
                              
                              
                              
  Söndag 12 mars                        
                              
  10:15        Fotografera Djur och fåglar  - Thomas Atterdal
                              
  11:00        Att skapa en naturfilm - Stefan Quinth
                              
  12:00        Kom igång med kameran - Patric Norlin
                              
  13:00        Fotografera Äventyr - Filip Cederholm
                              
  14:00        Fotografera Djur och fåglar - Thomas Atterdal
                              
  15:00        Äventyr i naturfilmarens värld - Stefan Quinth
                              
  16:00        Fotografera Landskap - Patric Norlin
                              
  17:00        Fotografera Djur och fåglar - Thomas Atterdal